Αγίας Λαύρας 16, Κατερίνη 23510 22495

Μαζί με τον Αγρότη

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ συστήνει Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί πρέπει οι κοινότητές μας να παραμείνουν παραγωγικές και ζωντανές. Γιατί θέλουμε οι νέοι να μην εγκαταλείπουν τα χωριά μας και να μην ερημώνει η περιφέρειά μας.

Η ανασυγκρότηση της κοινωνίας της υπαίθρου, το ξαναζωντάνεμα των χωριών ή έστω η συγκράτηση του εναπομείναντος πληθυσμού θα πρέπει να είναι Εθνική και όχι μόνο Αυτοδιοικητική υπόθεση και να στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Ενώ χιλιάδες στρέμματα παραμένουν μη αρδευόμενα και μη αποδοτικά αφού δεν μπορούν οι αγρότες να προβούν σε δυναμικές καλλιέργειες απαιτητικές σε νερό, εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού διέρχονται κάθε χρόνο δίπλα από τα χωράφια τους και χάνονται στη θάλασσα.

Ο όγκος αυτού του πολύτιμου νερού για τους αγρότες είναι τόσο μεγάλος που συνήθως δημιουργεί και πλημμυρικά φαινόμενα.

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην περιοχή μας «τρέχουν» Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 που χρηματοδοτούν εγγειοβελτιωτικά έργα, δίνοντας προτεραιότητα στην κατασκευή φραγμάτων και λιμνο-δεξαμενών για άρδευση.

Δεσμευόμαστε: Να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη αγροτικών έργων υποδομής μέσα από Προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

 • Εκπονούμε συνολική μελέτη άρδευσης των μη αρδευόμενων επαρκώς περιοχών όλων των χωριών με σκοπό την χωροθέτηση και κατασκευή φραγμάτων - λιμνοδεξαμενών και συλλογικών δικτύων άρδευσης, όπως για παράδειγμα την ανακατασκευή και την μεγέθυνση του υπάρχοντος μικρού φράγματος του Μοσχοποτάμου.
 • Προχωρούμε στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων netmetering από το Δήμο για τη μείωση του κόστους της ενέργειας που καταβάλουν οι αγρότες για τη λειτουργία των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων άρδευσης.
 • Κατασκευάζουμε τεχνικά έργα στο αγροτικό οδικό δίκτυο και ασφαλτοστρώνουμε τους κύριους αγροτικούς οδικούς άξονες με προτεραιότητα τον αριθμό των εξυπηρετούμενων καλλιεργειών, των αγροτο - κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και τη σύνδεση των οικισμών και αγροτικών περιοχών.
 • Υλοποιούμε άμεσα έργα συντήρησης και οδοστρωσίας αγροτικών δρόμων και στην καλλιεργητική περίοδο εκπονούμε πρόγραμμα συντήρησης του αγροτικού οδικού δικτύου.
 • Συγκροτούμε συνεργεία καθημερινής επιφυλακής για αποκατάσταση βλαβών των εγκαταστάσεων και των δικτύων άρδευσης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
 • Ενισχύουμε και υποστηρίζουμε τους ΤΟΕΒ όπου λειτουργούν.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο Δήμος θα συνδράμει στη συνεργασία και στη συλλογική δράση των αγροτών με:

 • Τη στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης με το κατάλληλο προσωπικό (γεωτεχνικούς, γεωπόνους, μεσογεωπόνους, γεωλόγους, ιχθυολόγους, κτηνιάτρους κλπ.) που να προσφέρουν One shop stop, υπηρεσίες, πληροφορίες και γνώσεις στους αγρότες μας αλλά και διερεύνηση τρόπων για την ουσιαστική και αποτελεσματική αξιοποίηση τους μέσω Αγροτικού ΕΣΠΑ.
 • Την άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση των καταγεγραμμένων πρωτοβάθμιων αγροτικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών κλπ συνεταιρισμών του Δήμου Κατερίνης, και ιδιαίτερα την ενεργοποίηση της σχέσης συνεργασίας του Δήμου Κατερίνης με το μέλλον του τόπου μας, τους Νέους Αγρότες μας.
 • Τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων ειδικά για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς μας, σε συνεργασία με φορείς του χώρου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατ' επιλογή σε περιοχές του Δήμου (ορεινών, ημιορεινών κλπ), σε συνεργασία με το κάθε Κοινοτικό συμβούλιο που θα καταγράφει την ιεράρχηση των προβλημάτων του τομέα.
 • Την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής και έγκαιρης ενημέρωσης των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων Δημοτών Κατερίνης, μέσω του Δημοτικού Ραδιόφωνου Κατερίνης με σειρά εκπομπών. Καθιέρωση Δελτίου Καιρού για τους Αγρότες μας σε ημερήσια βάση και σε καθιερωμένες ώρες και ζώνες του προγράμματος. Ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμιση του επίσημου site του Δήμου Κατερίνης προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων του Δήμου μας, με διαδραστικές (interacve) δράσεις.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Πέρα από την αναγκαία αξιοποίηση των σύγχρονων διαδικτυακών μορφών μάρκετιγκ ο Δήμος θα συμβάλει στην ζωντανή προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων στηρίζοντας εκδηλώσεις όπως:

 • Διοργάνωση ετήσιας Γιορτής προϊόντων της γης του Δήμου μας (Ακτινιδίου, Κρασιού, Τσίπουρου, Τσάι του Βουνού, Κερασιού) σε συνεργασία με τους λειτουργούντες δραστηριοποιημένους φορείς εμπορίας του Δήμου Κατερίνης πρωτίστως, αλλά και της Πιερίας, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους. Κατά την διάρκεια της Γιορτής, οργάνωση ενημερωτικών ομιλιών από εξειδικευμένους επιστήμονες, ειδικούς κλπ, με στόχο και σκοπό την ανάδειξη του προϊόντος, την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή και την τόνωση των επαγγελματιών μας.
 • Τοπικά Σύμφωνα, Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Η ψαλίδα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει καταγεγραμμένο κόστος στην Ελλάδα 5 έως 8 φορές την αξία του αρχικού προϊόντος. Ο σημερινός Δήμος έχει επαρκή καταναλωτική δύναμη για να στηρίξει Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Θα μειώσει τις τελικές τιμές, θα αυξήσει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στον παραγωγό, θα αυξήσει την απασχόληση (συσκευασία κλπ) στον αγρότη, θα δημιουργήσει εναλλακτική πολυαπασχόληση στους αγρότες, θα φέρει κοντά τους αστούς - καταναλωτές με τους αγρότες, θα ενισχύσει την τοπικότητα.
 • Αξιοποίηση των παραγόμενων τοπικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων του Δήμου Κατερίνης και της Πιερίας εν γένει στα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχειακά συγκροτήματα του Δήμου μας πρωτίστως (κηπευτικά, τομάτες, επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, τσάι Ολύμπου (scarca sideris), κρασιά, τσίπουρα κλπ.