Υγεία - Πρόνοια - Εθελοντισμός

Η «Εκκίνηση» προχωρά στη σύσταση Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας κι Αλληλεγγύης (Ε.ΚΠ.Α) με σκοπούς α) την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων διαβίωσης, υγείας, καθημερινότητας και κοινωνικής επανένταξης τα οποία αντιμετωπίζουν δεκάδες συμπολίτες μας ως προς την πρόσβασή τους σε δομές υγείας, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρόφιμα και στέγη καθώς και προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού β) την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και συμμετοχή των δημοτών σε θέματα και δράσεις προσφοράς στην πόλη και τους δημότες με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ενισχύει, συνδράμει και υποστηρίζει επικουρικά όμως ουσιαστικά τις εθελοντικές ομάδες πολιτών, τα κοινωνικά κινήματα, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τα σωματεία του τόπου μας. Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα ομάδων που πρωτοπόρησαν πανελλαδικά και μας έκαναν να αισθανθούμε περήφανοι με τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες τους για την προσφορά στον συνάνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες. Δίνουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΑ στους ανθρώπους που παράγουν Υπεραξίες και ενεργό Κοινωνικό Κεφάλαιο για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος με το Κοινωνικό Φροντιστήριο και το καθημερινό συσσίτιο, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και τις δομές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, η Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας με την Ποδηλατική Παιδεία στα σχολεία, η Διασωστική Ομάδα Πιερίας με τις συνεχείς εκπαιδεύσεις των δημοτών και την αποτελεσματικότητά της σε θέματα Πολιτικής Προστασίας είναι μερικά από τα πολλά παραδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης στον τόπο μας.

Προτείνουμε

1. Ιδρυση Δημοτικού Κέντρου Αλληλεγγύης (ΔΗ.ΚΕ.Α) με σκοπό την καταγραφή, την απογραφή μα κυρίως την ενημέρωση και την συμβουλευτική προσέγγιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη

2. Σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς, εκκλησία και εθελοντικές ομάδες, τη δημιουργία μίας και ενιαίας «Δημοτικής Ηλεκτρονικής Τράπεζας Εθελοντών». Οι δημότες ενημερώνονται, προτείνουν, συναποφασίζουν και αν επιθυμούν δηλώνουν, σε ποιες εθελοντικές δράσεις θα ήθελαν να συνεισφέρουν. Η πλατφόρμα αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων η οποία θα ξεκινάει από τις δράσεις που θα υλοποιούνται από το Δήμο Κατερίνης και θα καταλήγει σε ένα τεράστιο αριθμό ενεργών εθελοντών που προτίθενται να βοηθήσουν σε κάθε δράση ξεχωριστά.

Η Κοινωνία των Πολιτών ενισχύεται, ο ρόλος της αναβαθμίζεται και η φωνή της ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ακούγεται και συνυπολογίζεται.

Οι δημότες συμμετέχουν με αίσθημα υπευθυνότητας και η φιλοσοφία πως όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης ενισχύεται.

Η εθελοντική προσφορά ανταμείβεται. Ο Δήμος Κατερίνης θα παρέχει βεβαιώσεις στους εθελοντές, ενισχύοντας το επαγγελματικό τους βιογραφικό.

3. Μέσω ειδικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη βοήθεια εξωτερικών ειδικών συνεργατών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων ο Δήμος Κατερίνης ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ενημερώνει, εξειδικεύει και ενισχύει τους ενδιαφερόμενους συλλόγους και φορείς, παρέχοντάς τους το πολύτιμο εργαλείο της γνώσης και της πληροφόρησης προκειμένου να διεκδικήσουν, μεμονωμένα ή και με τη συνδρομή του Δήμου, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα με σκοπό την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών τους στον πολίτη. Αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με παράλληλη αύξηση θέσεων εργασίας.

Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους από 18 έως 30 ετών να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» που αποτελεί τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η ΕΚΚΙΝΗΣΗ υιοθετεί. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε νέους ηλικίας 18 – 30 να προσφέρουν εθελοντικά ή να εργαστούν στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, απευθύνεται και σε οργανωμένα σύνολα νέων που επιθυμούν να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια εθελοντισμού, αλληλεγγύης ή πρακτικής άσκησης.

Η «ΕΚΚΙΝΗΣΗ» προτείνει τη δημιουργία «Εθελοντικής Ομάδας Περιβάλλοντος». Η ομάδα θα συμμετέχει σε περιβαλλοντικά Προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου μας και των μαθητών μας, σε συνεργασία με την Α’ βαθμια και Β’ βαθμια εκπαίδευση γύρω από τη σωστή διαχείριση του νερού, τη μόλυνση του περιβάλλοντος την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, την ανακύκλωση συσκευασιών αλλά και τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Οι παραπάνω δράσεις θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με επίσημους περιβαλλοντικούς φορείς.

4.  Την Ενοποίηση των υφισταμένων ηλεκτρονικών αρχείων των ωφελούμενων των κοινωνικών υπηρεσιών. Η ενοποίηση των αρχείων του Κέντρου Αλληλεγγύης, των προνοιακών επιδομάτων, των δικαιούχων βιβλιαρίων κοινωνικής πρόνοιας και των φιλοξενουμένων στους ξενώνες θα εξορθολογήσει τη διαχείριση των αιτημάτων και θα μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των επιμέρους παρεμβάσεων.

Σημαντική συμβολή στην υλοποίηση του κοινωνικού έργου του Δήμου θα έχουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι συνεργασίες με:

Εξειδικευμένη τεχνογνωσία και πολύτιμη εμπειρία στην οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου θα αντλείται από τη συμμετοχή του Δήμου στα δίκτυα EUROCITIES, 100 Resilient Cies, European Social Forum καθώς επίσης και με μεμονωμένους Δήμους όπως το Παρίσι το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ.

Εθελοντικές Δράσεις ευαισθητοποίησης & κινητοποίησης σε θέματα αναπηρίας.

Εκπαίδευση της κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας και καταπολέμησης των διακρίσεων.

5. α) Οργάνωση δράσεων παρέμβασης στην κοινότητα για θέματα αναπηρίας.

    β) Καλή συνεργασία και δικτύωση φορέων στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων για την κατανόηση της διαφορετικότητας.

    γ) Ενημέρωση της κοινότητας για την αναπηρία μέσα από δράσεις δημοσιότητας.

Υλοποίηση Εθελοντικών Δράσεων Δημοσιότητας (δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία, ημερίδες ευαισθητοποίησης, κυκλοφορία έντυπου ενημερωτικού υλικού).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Στόχος μας, η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας από την στέρηση των βασικών αγαθών για αξιοπρεπή διαβίωση.

Χρέος μας η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών κοινωνικών προγραμμάτων για τη δημιουργία ενός τοπικού κοινωνικού δικτύου που θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας, τους συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες, την Τρίτη ηλικία, τις εργαζόμενες μητέρες τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους κατοίκους των απομακρυσμένων κοινοτήτων και τους πολίτες που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό.

Ενέργειες - Πολιτικές Πρωτοβουλίες - Δράσεις

Η δική μας δέσμευση για την Πρόνοια, τις Κοινωνικές Δομές, την Υγεία και την Αλληλεγγύη είναι συγκεκριμένη.